Mitt i Kolmårdsskogen så ligger Lilla Lövhälla som är platsen för Junis Östergötlands sommarläger. Här har 62 barn och ungdomar samt 25 ideella ledare samlats för att få till årets höjdpunkt. Tillsammans så skapar vi minnen och nya erfarenheter för alla. Junis i Östergötland har en lång tradition av lägerverksamhet redan från femtiotalet. 

Barnen bor i byar där äldre barn, med stor lägervana, tar hand om barnen och ser t.ex. till att de stänger tälten om det skulle regna och hjälper till med att hålla tiderna.  

Varje morgon så vaknar vi upp och samlas till frukost vid halv nio. Efter frukost har vi aktivitetspass med bad någon gång under förmiddagen. Årets läger har friluftsliv, målning, paddling, drama och experiment som inriktningar. Alla aktiviteter ansluter på något sätt till Junis grundsatser: Nykterhet, Demokrati och Solidaritet. 

Efter eftermiddagens pass så badar vi innan kvällsmaten som vi avnjuter i mattältet. Sedan öppnar kiosken och vi laddar inför kvällens gemensamma pass då vi kanske spelar lite boll eller har samarbetslekar. Kvällen avslutas med lägerbål och kvällsmacka innan vi går och lägger oss i tälten. 

Årets deltagare

Tältplatsen

Ledarnas tält ligger i rad på den ena sidan av lägerplatsen och mitt emot dem ligger deltagarnas tält som är indelade i fem stycken grupper. Gruppvis har deltagarna under dagen utforskat lägerplatsen och gemensamt har de bestämt vad grupperna ska heta. Längst ner på tältplatsen finns det en vattenkran och några handfat på ett bord. En bit ifrån bordet hänger det en fotogenlampa. Det är vid bordet som tandborstningen sker på kvällen. När det är dags för samling så ljuder megafonen över tältplatsen. Först spelas en låt som heter "Olé, Olé, Olé, Olé, We are the champions". Sedan ropas det ut "Samling!". Trots att tältplatsen ligger i skogen så är det långt ifrån tyst. Ibland korsas himlen av flygplan som är på väg till och från Skavsta och på avstånd från tältplatsen hörs tåget som kör förbi. För det mesta ljuder dock tältplatsen av glada röster, rop, sånger och skratt. Vid fyra, femtiden på morgonen kan man även få höra tranorna ropa. Så morgonpigga behöver inte deltagarna vara. De får sova till klockan åtta. 


Maten

Frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, kvällsmat och kvällsmacka. Alla fyller på med energi för att orka med de långa, roliga och intensiva dagarna. Många av oss hänger upp matpåsarna på en krok i närheten av caféet. På caféväggen hänger dagsprogrammet och menyn för lägret. Borden med kastrullerna står på caféverandan. Alla hämtar sina påsar. Därefter går deltagarna gruppvis och hämtar maten. Idag är det pasta och köttfärssås till lunch och korv med bröd till kvällsmat. Sedan vandrar de bort till mattältet där de sätter sig och äter. Efter maten är det dags för att diska. Först kommer hinken för matrester. Alla strävar efter att det ska bli så lite rester som möjligt i den. Efter hinken följer tre baljor. I de två första är det vatten och diskmedel och diskborstar. I den första baljan försvinner grovsmutsen. I den andra baljan diskas tallrikarna, besticken, muggarna och kåsorna rena. För att slutligen sköljas av i den tredje baljan.

 

 

 

Drama 

När aktivitetspasset drama närmar sig sitt slut är det dags för uppspel. 

 

 

 

Experiment 

Hur mycket vatten, vilken PET-flaska, vilka vingar ska en ha och hur länge måste en pumpa i luft för att få raketen att flyga högst upp i luften? 

 

 

 

Friluftsliv

En god doft sprider sig över lägerområdet när deltagarna på aktivitetspasset om friluftsliv provar på att steka skrabbelurer på trangia-kök. Har en förbipasserande ledare tur kan ledaren få smaka en liten, liten bit. Gott!

 

Här tillverkas även insektshotell.

 

Måleri 

I aktivitetspasset om måleri får deltagarna prova på måleri på olika sätt, t.ex. att måla med fötterna.

 

 


Paddling

Innan paddlingen pratar vi om varför så många drunknar ute på sjön och hur vi ska göra när vi paddlar. Sedan glider de vita kanadensarna ut på Stora Lövsjön. Det chokladpuddingsmörka vattnet krusar sig och kanoterna pressar undan vågorna. Det bildas cirklar och spiraler i vattnet. Bubblor guppar bort eller spricker. Det plaskar när de svarta paddlarna sveper genom vattenytan och det droppar om paddlarna mellan paddeltagen. En myra promenerar längs de dammiga fårorna på kanotens botten. Vassen är ljust grön och gul. Sjögräset är rödbrunt under vattenytan. Gula näckrosor med långa gröna skaft och stora blad flyter omkring. I skogsbrynet skymtar stenarna och de nedfallna träden. Björkarna och tallarna blickar ut över sjön. Trädkronorna skiftar i mörkare grönt. Himlen är täckt av bomullslika moln som växlar mellan ljust vita och mörkt grå. Vi passerar en sjunken roddbåt. Det är sjöns eget skeppsvrak. Sjöfåglarna ropar och vi skrattar och sjunger och ropar åt varandra att paddla än på den ena sidan, än på den andra sidan för att komma dit vi vill.

 Badet

Innan kvällsmaten är det tid för bad i Lilla Lövsjön. Alla som badar ska ha en badkompis. Om badvakten frågar vem som är ens badkompis så talar man om namnet på badkompisen och var badkompisen befinner sig. På bryggan eller i vattnet. Innan man återvänder upp till tältplatsen så talar man om det för badkompisen och innan badkompisen går upp till tältplatsen så säger badkompisen till badvakten. Utanför bryggorna är vattnet djupt, men innanför en av bryggorna finns det en liten lagun där man kan bottna. Det finns stolar på bryggan för den som vill vila. För den som inte bara vill simma finns det bland annat en vattenspruta att leka med. Om någon simmar för långt bort så visslar badvakten och vinkar. Badvakten visslar också och tecknar när det är dags att gå upp ur vattnet. 


 

 


Kiosken

Efter lunchen och kvällsmaten öppnar kiosken. Kön ringlar sig alltid lång men deltagarna står tålmodigt och väntar redan innan kiosken öppnar. Ledarna håller koll på hur mycket kioskpengar varje deltagare har och hur många kronor som har gått åt efter varje köp. Deltagarna kan ägna sig åt att njuta av glassen och godiset.

 


Lägerbål

En liten lägereld brinner på grillplatsen. Lägerhunden ligger på avstånd och betraktar alla som sätter sig ner på sina sittunderlag framför ledarna som står beredda med gitarrerna. Myggorna och knotten är avundsjuka på vår fina gemenskap så vi tar på oss långärmade kläder och myggmedel. Vi sjunger ur sånghäftena om ?Temperaturen?. Under den sista versen blir vi fort varma. Tjejerna ställer sig upp och ropar på "August!" och så sätter de sig ner medan killarna reser sig upp och ropar på "Lotta!" och så håller vi på och reser oss och sätter oss och ropar högre och högre. Vi dansar till "Junissången" och gör "Vattenmelonropet". Våra händer formar små och stora luftvattenmeloner som vi glufsar i oss i ett djupt andetag och sedan spottar ut kärnorna. Några ledare tävlar om vem som snabbast kan äta en upphängd banan utan att använda händerna och vi hejar på. Mot slutet av lägerbålet sjunger vi lugnare sånger och vi avslutar med att ställa oss upp i en kamratkedja och sjunga "Vem kan segla förutan vind".

 

Poltavamarsch

Fredagsnöjet på lägret är en traditionsenlig marsch över mossen till andra sidan sjön för de som vill. Det är lerigt och skitigt men väldigt roligt. 

 

 

 

 


   
  IOGT-NTOs Juniorförbund, Junis, är en barnorganisation med över 12 000 medlemmar upp till 15 år. Vi har 200 föreningar i hela landet och 1300 ledare.

I Junis händer mycket. Vi sysslar med teater, film, läger, disco, pyssel, cirkus, sport, utflykter, bakning och mycket mer! All verksamhet bygger på Junis grundsatser: demokrati, solidaritet och nykterhet.

 
Besöksadress:
Gammelgårdsvägen 38
Telefon: 08 – 672 60 70
Fax: 08 – 672 60 01
E-postadress: info@junis.org

Postadress:
IOGT-NTOs Juniorförbund
Box 12825
112 97 STOCKHOLM
www.junis.org


IOGT-NTOs Juniorförbund
Norra promenaden 108
602 18 Norrköping